Tuotteet
Ei hakutuloksia
Kaikki hakutulokset
Sisältö
Ei hakutuloksia
Kaikki hakutulokset

Lähiliikuntapaikka sopii vauvasta vaariin

Personal trainer Oona Tolppanen on koonnut blogiinsa lähiliikuntapaikkojen tärkeimpiä ominaisuuksia ja vinkkejä, kuinka liikunta-alueet saadaan sopimaan kaiken tasoisille käyttäjille.

Liikunta-alueiden suunnittelu on edennyt hurjaa vauhtia eteenpäin. On ollut hienoa huomata, miten lasten leikkipuistojen lisäksi aikuiset ovat myös saaneet omia ”leikkipuistoja”, eli liikunta-alueita. Yhdistämällä nämä kaksi elementtiä, on koko perheellä mahdollisuus lähteä liikkumaan yhdessä. 

Lapsi seuraa aikuista ja usein lähiliikuntapaikoilla voi nähdä, kuinka lapset ovat ottaneet vaikutteita suoraan vanhempiensa liikkumisesta ja yhdistäneet niitä omiin leikkeihinsä. Monia fyysistä kasvua tukevia harjoitteita tulee näin lähes vahingossa mukaan lapsen leikkiin. Leikkiminen ja liikkuminen kehittävät lapsen ketteryyttä, kehonhallintaa ja tasapainoa, jotka luovat hyvää pohjaa kaikenlaiselle liikunnalle tulevaisuudessa.

Lisäksi lapsille on tärkeä päästä näyttämään ja opettamaan vanhempia, kuinka kiivetään telineissä tai kertomaan esimerkiksi, mitä kaikkia temppuja renkailla voi tehdä. Perheen yhteisestä ajasta hyötyvät niin lapset kuin aikuiset, ja mikä olisikaan parempi tapa viettää aikaa yhdessä, kuin mennä yhdessä lähiliikuntapuistoon

 

Liikunta-alueiden sijoittaminen leikkipuiston läheisyyteen palvelee kaikkia käyttäjiä, etenkin lapsiperheitä. Lasten leikkiessä vanhemmat voivat tehdä esimerkiksi kuntopiiriä tai koko perhe harjoitella yhdessä. 

Usein suurin syy liikunnan puutteeseen on aika, mutta yhdistettäessä oma treeni ja liikkuminen lasten kanssa ulkoiluun, ei aikakaan ole esteenä. Lasten leikkiaika on hyvä hyödyntää omaan liikkumiseen lasten läheisyydessä, sen sijaan että vain istuisi ja odottaisi, koska lähdetään takaisin sisälle. 

Liikunta-alueiden sijoittaminen leikkipuiston läheisyyteen palvelee kaikkia käyttäjiä, etenkin lapsiperheitä. Lasten leikkiessä vanhemmat voivat tehdä esimerkiksi kuntopiiriä tai koko perhe harjoitella yhdessä.

Suunnittele puisto eri tasoisille käyttäjille

Rakennettaessa liikunta-alueita kaiken ikäisille sopiviksi, on hyvä yhdistää matalankynnyksen telineitä myös haastavimpiin telineisiin. Usein kaikkia välineitä voidaan hyödyntää käyttäjän oman taitotason mukaisesti eri tavoin. Osalle tangot ovat roikkumista ja liikkuvuuden parantamista varten, kun toisille ne taas luovat mahdollisuuden harjoitella haastavia Street Workout- temppuja. Yksikään laite tai teline ei ole vain yhtä käyttötarkoitusta varten, vaan niissä voi oikeastaan tehdä kaikkea, mitä mielikuvitus antaa myöten. 

Puistoissa tulisi olla isot ja selkeät ilmoitustaulut, joiden avulla voi helposti rakentaa jokaisen käyttäjän taitotasolle sopivia harjoitusohjelmia sekä ohjeita, miten laitteissa tulisi harjoitella. Hyvin usein suurin syy siihen, ettei puistoa käytetä, on epätietoisuus siitä, kuinka välineissä voisi liikkua turvallisesti ja oikein. Kun ohjeet ovat räätälöity kaikille sopiviksi, on helpompaa tutustua uusiin laitteisiin. 

Huomioi puiston suunnittelussa käyttäjien erilaiset fyysiset ominaisuudet

Liikuntapaikkoihin olisi hyvä sisällyttää erilaisia fyysisiä ominaisuuksia vaativia laitteita ja telineitä. 
Puistoissa olisi tärkeä huomioida ja mahdollistaa lihaskunto-, liikkuvuus-, kestävyys-, tasapaino- sekä koordinaatioharjoittelu, jotta puistoissa treenaaminen kehittäisi mahdollisimman monipuolisesti kehon toimintakykyä. 

Lapsille liikuntapaikoissa turvallinen kiipeily ja roikkuminen ovat suosittuja ja taas vanhemmille olisi hyvä tuoda harjoittelua varten etenkin tasapainoa, ketteryyttä ja liikkuvuutta parantavia laitteita. Ikäihmisten liikkumisessa korostuu tasapainon ja liikkuvuuden lisäksi lihaskunnon ylläpitäminen ja harjoittelu. 
Kun eri ikäryhmät ja liikunta-alueen monipuolisuus huomioidaan, jokainen liikkuja voi harjoitella tehokkaasti ja monipuolisesti iästä ja tasosta riippumatta. 

Oona Tolppanen
Oona Tolppanen
Urheilija, Yrittäjä, Personal trainer, Optimal Performance Coach & Liikunnanohjaaja AMK
"Festina Lente"
www.fitoona.com
Aloittaaksesi keskustelun, on markkinointievästeet oltava hyväksyttynä.
Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme saat ensimmäisten joukossa tietoa leikkiä, liikuntaa ja ulkotiloja koskevista aiheista sekä muista Lappsetin ajankohtaisista tiedotteista. 

Käytämme kerättyä sähköpostiosoitetta markkinoinnin kohdentamisessa ja palvelujen kehittämisessä.
Lue lisää EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesta tietosuojaselosteestamme.

Mikäli kiinnostuit, liity alla postituslistallemme!

 

Katso valmiita kohteita
Reference_Finland_Oulu_Fitness_2015.jpg
Hiironen Oulu

Hiirosen sporttipuisto Oulussa on jokaisen lenkkelijän unelmakohde. Puistossa voi suorittaa rankan treenin tai palautua pitkästä lenkistä venyttelemällä ja rentoutumalla.

Lue lisää
Leinelänkaari Lappset liikuntavälineet
Leinelänkaari Vantaa

Lumo-vuokrakotien asukkaat pääsevät harrastamaan monipuolista liikuntaa ulkona, pihapiirissä.

Lue lisää
FITNESS_081210M_BACKNABS.jpg
Lampipuisto Tampere

Tampereen Lampipuisto on suunniteltu koko perheen käyttöön.

Lue lisää
Tutustu liikuntavälineisiin