Tuotteet
Ei hakutuloksia
Kaikki hakutulokset
Sisältö
Ei hakutuloksia
Kaikki hakutulokset

Liikunta antaa pitkää ikää ja itsenäisyyttä

Ikäihmisille ulkoliikuntapaikkoja on vielä liian vähän. Alueen suunnittelussa on huomioitava erityisesti helppokäyttöisyys ja viihtyisyys.

– Ikäihmisille suunnattuja kuntoilualueita tulisi olla paljon enemmän. Yhteiskunnan on otettava ikääntyvien tarpeet paremmin huomioon ja tarjottava senioreille mahdollisuuksia fyysiseen aktiivisuuteen, kliinisen biomekaniikan professori Pazit Levinger Victorian yliopistosta, Australiasta sanoo.

Levinger on tutkinut ikäihmisten liikunnan merkitystä fyysiselle ja henkiselle hyvinvoinnille. Hänestä on harmillista, että ikääntyvä väestö usein unohdetaan liikunta-alueita suunnitellessa – leikkikentät ja nuorten aikuisten kuntoilualueet ovat yleisiä, mutta ikäihmisille sopivia kuntoilumahdollisuuksia on vielä vain niukasti. Liikunnasta on kuitenkin paljon hyötyä kaikenikäisille.

 

Liikunta hoitaa fyysisesti ja henkisesti 

– Ikäihmisten hyvät motoriset taidot takaavat arjen sujuvuuden ja elämän itsenäisyyden. Liikunta lisää tietenkin lihasvoimaa ja liikkuvuutta, mutta myös auttaa mielenterveyden hyvinvointiin. Lisäksi liikunnalla on suora yhteys kuolleisuuden ja kroonisten sairauksien vähentämiseen, Levinger summaa.

Seniori-ikäisten kuntoliikunnan on hyvä jäljitellä arjessa tarvittavia toimintoja, kuten seisomaan nousemista, kaappeihin kurottamista tai portaiden kiipeämistä. Erityisesti jalkojen lihasten ja tasapainon harjoittaminen ovat tärkeitä.

Ikäihmisten hyvät motoriset taidot takaavat arjen sujuvuuden ja elämän itsenäisyyden.

Lappset senior sport balancing spring
Lappset senior sport balancing rail

Viihtyisä alue houkuttaa

Ulkoliikunta-alueilla ikäihmisille voidaan tarjota helposti saavutettavat ja käytettävät kuntoilumahdollisuudet. Ulkoalueen suunnittelussa kannattaa varsinaisten välinetoimintojen lisäksi kiinnittää huomiota erityisesti puistoon saapumiseen ja levähdysmahdollisuuksiin. Ulkoliikunta-alueet toimivat myös sosiaalisen vuorovaikutuksen lisääjänä. Hyvin suunniteltu alue on paikka, jossa ikäihmiset voivat tavata toisiaan.

– Liikunta-alueet on suunniteltava viihtyisiksi ja houkutteleviksi. Paikalle on oltava helppo saapua sekä jalan että autolla. Välineiden on oltava turvallisia sekä helppokäyttöisiä, ja niissä tulee olla selkeät ohjeet liikkeiden tekemiseen. Hyväkuntoiset ja turvalliset polut, istumapaikat ja mahdollisuus suojautua paahteelta ovat myös tärkeitä asioita, Levinger muistuttaa.

Senior Sport tuotteet
Tutustu valmiisiin kohteisiin
2017_KESKUSKENTTÄ_01.jpg
Rovaniemen keskuskenttä

Rovaniemen keskuskentän liikuntapuisto yhdistää kolme sukupolvea tarjoten ratkaisut leikkiin, liikuntaan, senioriliikuntaan ja ottaa huomioon myös urbaanit lajit.

Lue lisää
Reference_Finland_Hausjarvi_SeniorSport_2015_1.jpg
Senioripuisto Hausjärvi

Oitin terveyskeskuksen piha-alueen senioripuisto on viereisen palvelutalon asiakkaitten ahkerassa käytössä. Myös kaikki muut kuntalaiset ovat tervetulleita virkistäytymään puistoon.

Lue lisää
Pazit Levinger
Pazit Levinger
Associate Professor, College of Sport and Exercise Science
Institute of Sport, Exercise & Active Living (ISEAL), Victoria University. Melbourne, Australia
pazit.levinger@vu.edu.au
Aloittaaksesi keskustelun, on markkinointievästeet oltava hyväksyttynä.
Pysy ajan tasalla

Tilaamalla uutiskirjeemme saat ensimmäisten joukossa tietoa leikkiä, liikuntaa ja ulkotiloja koskevista aiheista sekä muista Lappsetin ajankohtaisista tiedotteista. 

Käytämme kerättyä sähköpostiosoitetta markkinoinnin kohdentamisessa ja palvelujen kehittämisessä.

Lue lisää EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesta tietosuojaselosteestamme.

Mikäli kiinnostuit, liity alla postituslistallemme!