Tuotteet
Ei hakutuloksia
Kaikki hakutulokset
Sisältö
Ei hakutuloksia
Kaikki hakutulokset

Street workout haastaa voimistelun uuteen aaltoon

Kun googlettaa hakusanan 'street workout', saa yli 117 miljoonaa hakutulosta yhdellä klikkauksella. Maailmalla tämä toiminnallisen harjoittelun liikuntalaji – kotoisammin katutreeni - on suosittu ja koukuttaa uusia harrastajia jatkuvasti.

Nimestään huolimatta oman kehon painoa vastuksena käyttävää lajia on harrastettu jo antiikin ajoista lähtien, mutta Suomeen se rantautui muutama vuosi sitten. Rakkaalla lapsella onkin monta nimeä, joista street workoutin lisäksi tunnetuin on calisthenics, joka tulee kreikankielisistä sanoista kállos eli kauneus ja sthénos, voima. Laji yhdistää esteettisyyden, kehonhallinnan ja voiman.

Lajin alkuperää on vaikea määritellä, mutta nykyiseen muotoonsa harrastusmuoto kehittyi sosiaalisen median välityksellä pääosin Yhdysvaltojen ja Itä-Euroopan maiden harrastajien toimesta. Street workout on moderni nimi ulkotiloissa tehtävälle kehonpainoharjoittelulle. Harrastus-muotoon kuuluvat omat erityispiirteensä, kuten vapaamuotoisuus, luovuus, yhteisöllisyys ja terveellisen elämäntavan kannattaminen, joten voidaan puhua täysin omasta harrastusmuodosta.

Street workoutia harrastetaan hyvin erilaisista lähtökohdista. Siksi laji sopii hyvin myös monien perinteisten liikuntamuotojen oheisharjoittelumuodoksi. Monipuolisuus auttaa myös koululiikunnassa tavoiteltavia lajeihin sitomattomien taito-ominaisuuksien oppimista. Lajin erilaiset lähtökohdat tukevat sekä tyttöjen että poikien osallistumista harrastukseen. Lajin harrastajista osa keskittyy enemmän akrobaattisiin ja taitoa vaativiin liikkeisiin, kuten käsilläseisontaan. Toiset taas pitäytyvät mieluummin perusliikkeissä ja kehittävät niillä lihaskuntoa.

Laji on edullinen harrastusmuoto, sillä sen harjoittamiseen ei välttämättä tarvita kuin lenkkarit, T-paita ja kollarit. Laji kehittää voimaa, liikkuvuutta, tasapainoa ja kehon koordinaatiota sekä edistää fyysistä terveyttä. Periaatteessa sitä voi harrastaa vaikka leikkikentällä, mutta lajin harrastajien kanssa yhteistyössä kehitetty liikuntavälinesarja tekee harjoittelusta mielekästä.

081655M_Streetworkout_M.jpg

Suomen Street Workout ry:n puheenjohtaja Konsta Koivuranta (vas.) ja varapuheenjohtaja NadimTurbi. Kuva: Antti Kurola.

Yksilöllistä ja yhteisöllistä yhtä aikaa

Tyypillisiä liikkeitä ovat esimerkiksi leuanveto, etunojapunnerrus, kyykky ja dippi. Lisäksi street workout’issa tehdään telinevoimistelusta lainattuja akrobaattisia liikkeitä kuten käsilläseisontaa, nojavaakaa ja palomiespunnerrusta.

”Luovuus ja vapaamuotoisuus kuuluvat olennaisesti harrastusmuotoon ja liikkeistä onkin kehitetty sadoittain erilaisia variaatioita. Kuntosaliharjoittelussa kuormitusta lisätään painoa lisäämällä, kun taas street workout’issa vastusta lisätään haastavammilla liikkeillä. Esimerkiksi leuanvetoa voidaan tehdä avustettuna vastuskuminauhoilla, jolloin se on tavallista leuanvetoa kevyempää. Mikäli taas leuanvetoon halutaan lisää haastavuutta, voidaan sitä tehdä esimerkiksi normaalia leveämmällä otteella tai yhdellä kädellä,” Suomen Street Workout ry:n puheenjohtaja Konsta Koivuranta kertoo.

Yhteisöllisyys kuuluu olennaisesti harrastelajin kulttuuriin. Omia kuvia ja videoita jaetaan paljon sosiaalisessa mediassa, ja maailman suosituimmat street workout -videot motivoivat miljoonittain ihmisiä harjoittelemaan, kuten Googlella tehty hakukin osoittaa. Suomessa lajia harrastavien määrää on vaikea tarkkaan määritellä. Koivurannan mukaan lajia tietoisesti harrastavia on arviolta muutama tuhat, ja lajin suosio on kasvussa.

Lue lisää: 

Lappset Fitness Park

Street Workout

Venyttely

Irma Kuukasjärvi
Irma Kuukasjärvi
Viestintäpäällikkö
Lappset Group
Aloittaaksesi keskustelun, on markkinointievästeet oltava hyväksyttynä.
Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme saat ensimmäisten joukossa tietoa leikkiä, liikuntaa ja ulkotiloja koskevista aiheista sekä muista Lappsetin ajankohtaisista tiedotteista. 

Käytämme kerättyä sähköpostiosoitetta markkinoinnin kohdentamisessa ja palvelujen kehittämisessä.
Lue lisää EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesta tietosuojaselosteestamme.

Mikäli kiinnostuit, liity alla postituslistallemme!

 

Katso valmiita kohteita
Reference_Finland_Tampere_Fitness_2015_GoGo.jpg
GoGo City Kuntosalin terassi

Suomen kesä ja terassi. Tampereella terassi sai aivan uuden merkityksen, kun GoGo City –kuntosali rakensi Suomen ensimmäisen terassikuntosalin keskustan ytimessä olevan liikuntakeskuksensa katolle.

Lue lisää
Reference_Finland_Oulu_Fitness_2015.jpg
Hiironen Oulu

Hiirosen sporttipuisto Oulussa on jokaisen lenkkelijän unelmakohde. Puistossa voi suorittaa rankan treenin tai palautua pitkästä lenkistä venyttelemällä ja rentoutumalla.

Lue lisää
2016_REFERENCE_SEINÄJOEN_PRUUKIN_YHTENÄISKOULU_03.jpg
Pruukin yhtenäiskoulu Seinäjoki

Pruukin yhtenäiskoulu Seinäjoella luo liikkumisen helpoksi oppilaille kehonpainoharjoittelun ja parkourin merkeissä.

Lue lisää
Tutustu liikuntavälineisiin